2012. november 28., szerda

Wellsoft

Eszter és Pitty nagy fetrengős babzsákjához valami igazán puha anyagot szeretnék találni a felső részre. Van egy szőrös, puha fajta, amiből eddig főleg mackókat, nyulakat láttam gyerekek számára. Ma belefutottam egy bejegyzésbe és úgy tűnik ennek az anyagnak wellsoft a neve. Mivel elég bolyhos, foszlós típus, nem olyan egyszerű bánni vele. Íme hozzá egy kis útmutató Textilországból.


A wellsoft szabása:

A wellsoft egy finom, puha, szőrme szerű anyag. Eléggé különleges, ezért nem árt ha tudsz vele bánni. Ami nagyon fontos, hogy a vágás mentén a szöszök elszabadulnak ezért tanácsos finoman, óvatosan kezelni. Jó ha kéznél van a porszívó is. Lehetőleg olyan helyen szabd ahonnan a szöszöket könnyen el tudod távolítani. A széle könnyen bomlik ezért minden esetben nagyobb, legalább 2 cm varrásráhagyással szabd az anyagot!

A wellsoft varrásáról:A varráshoz vékony kb. 70-80-as tűt használj! Érdemes az anyagot összegombostűzni, esetleg férccelni, hogy ne csúszkáljon el. Egyenes öltéssel is jól varrható. Extra fontos a szélek tisztázása. Ha van lock akkor azzal, ha nincsen akkor sűrűbb cikk-cakk öltéssel érdemes alaposan eltisztázni, hogy a szöszöcskék ne tudjanak megszökni. Jó megoldás az is ha ferdepánttal szeged az anyag széleit.Mint említettem nagyobb varrásráhagyással érdemes számolni, és a szokásosnál szélesebben varrni.Az anyagra rátapadt szöszökkel nem érdemes varrás előtt küzdeni. Ha elkészült a mű, akkor jó alaposan rázd ki vagy ruhakefével távolítsd el a felesleges szálakat!A varrás után a varrógépet is takarítsd ki! A szöszös anyagok jobban eltömik a varrógép anyagtovábbító fogazatát, érdemes kitisztítani, kiporszívózni.Hát nagyjából ennyit a legfontosabb tudnivalókról. Remélem nem riasztottam el senkit a wellsoft anyagtól. Varrás után már nincs vele gond, csak a szöszölődős szakaszon kell túljutni. Legyen kéznél a porszívó ez a lényeg :) .

Forrás: http://textilorszag.hu/varras-alapok/ha-meg-nem-varrtal-wellsoftot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése